• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €35,-
  • 30.000 producten op voorraad
  • Gratis Click & Collect

Volière

Het huisvesten van een groep vogels doe je in een binnen- of buitenvolière. Pets Place heeft een ruim assortiment aan volières voor binnen in huis en buiten in de tuin. Bij ons kan je volières vinden van onder andere Ferplast en Voldux. Neem snel een kijkje in onze webshop voor het hele assortiment!

Tonen als Foto-tabel Lijst

5Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5Producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Binnen of buiten volière?

Er bestaan volières voor binnenshuis en volières voor buitenshuis. De voordelen van een binnenvolière zijn dat je dichter in de buurt van je gevleugelde vrienden bent en ze vaker ziet. Je vogels zullen eerder tam worden omdat je vaak langsloopt en ze je kunnen horen. Bij een buitenvolière hebben je vogels vaak meer ruimte om te vliegen en te spelen. Ze komen in contact met buitenvogels en leven in de frisse natuur.

Kamervolière in huis

Een kamervolière geeft je vogels meer ruimte om in te vliegen dan een gewone vogelkooi. Ook is het mogelijk om er meerdere soorten in te huisvesten. Met een kamervolière kan je in huis genieten van al het gezang van je vogels en kan je ze goed bekijken. Wel is het belangrijk dat je de kamervolière op een tochtvrije plek neerzet, aangezien tocht slecht is voor de gezondheid. Ook raden we aan de volière tegen de muur of in de hoek van een kamer te plaatsen. Hierdoor ontstaat er een ‘veilige’ kant in het verblijf. Let ook goed op met vormen van damp of sprays in de ruimte waar de vogel volière staat. Vogels zijn namelijk erg gevoelig voor het inademen van giftige stoffen.

Volière buiten in de tuin

Bij het houden van meerdere vogels in een volière kan je ervoor kiezen om een buitenverblijf te nemen. Het is belangrijk dat de buitenvolière beschikt over een geïsoleerd binnenverblijf waar je gevleugelde vrienden tocht- en vorstvrij kunnen rusten. Tijdens de winter is het van belang dat je in je volière met nachthok geen ijzeren zitstokken in het buitenverblijf hebt hangen, aangezien de poten van je gevleugelde vrienden kunnen bevriezen. Vogelsoorten die genoeg hebben aan een goed geïsoleerd verblijf tijdens de winter zijn onder andere:

  • Grasparkieten;
  • Valkparkieten;
  • Zebravinken;
  • Kanaries;
  • Japanse meeuwtjes.

De meeste papegaaiachtigen hebben juist een verwarmd binnenverblijf nodig in de winter. Om het binnenverblijf te verwarmen, kan je gebruik maken van een warmtelamp. Wel is het belangrijk dat je vogels niet in direct in contact kan komen met de lamp, want je wilt immers niet dat ze zichzelf verbranden. Tijdens hele koude winters is het verstandig om ook voor je vogels die normaal geen verwarmd binnenverblijf hebben extra maatregelen te ondernemen om ze warm te houden. Dit kan door het binnenverblijf extra te isoleren of om voor hun ook een warmtelamp op te hangen.

Aantal vogels in je volière

Het aantal vogels in je volière is afhankelijk van hoe groot het verblijf is en welke soort vogel je gaat houden. Een richtlijn die vaak wordt gebruikt is één paartje per vierkante meter (m²) volière. De grootte van de volière wordt inclusief het nachthok berekend. Is je verblijf 3 meter lang en 2 meter breed? Dan heb je een oppervlakte van 6 vierkante meter en zou je 6 paren kunnen huisvesten. Een paartje zijn twee vogels van dezelfde soort, in de meeste gevallen zal dit een koppeltje van een mannetje en een vrouwtje zijn. Plaats nooit te veel vogels in je volière, dit kan tot ruzie en stress leiden.

Welke vogelsoorten kunnen samen in je volière

Het is moeilijk te zeggen welke vogelsoorten goed samen gaan in een volière. Elke vogel heeft een eigen karakter
Wel zijn er een paar tips waar je op kan letten bij het huisvesten van meerdere soorten:

  • Plaats niet te veel vogels in je volière.
  • Voorkom het houden van vogels van dezelfde familie, dit kan inteelt veroorzaken.
  • Houd per vogelsoort maximaal één paartje in je volière, wel kan je meerdere vogelsoorten in je volière houden.
  • Zorg dat de voedingsbehoefte en levensomstandigheden van de verschillende soorten vogels in je volière met elkaar overeenkomen. Je loopt dan niet het risico dat je vogel verkeerde voeding binnen krijgt.
Back to top